Minden, ami szívből és lélekből jön

Szívvel - Lélekkel

Szívvel - Lélekkel

IMÁDKOZZUNK SZÍVVEL-LÉLEKKEL

2021. március 01. - Sandroz

580248_l_20210301005031030.jpg

Egyszer egyik barátom azt kérdezte tőlem, hogy „te nem érzed gáznak, hogy amikor imádkozol olyanhoz beszélsz, akit nem látsz?” - Én csak annyit mondtam neki, hogy attól, hogy nem látom, még tudom, hogy van, és figyel rám.. - és az „Isten” téma egy darabig nem került szóba… De más irányú beszélgetéseink folyamán figyeltem a barátom beszédére és megfigyeltem valamit, és amikor újra előfordult, elnevettem magam.. - Meglepődve kérdezte, hogy min nevetek? - Elmondtam neki, hogy nem rajta nevetek, hanem a szituáción. Mert Ő azt furcsállta, hogy olyanhoz beszélek, akit nem látok.. viszont megfigyeltem, hogy önkéntelen szavajárása, hogy „Jézusom”, meg hogy „Isten ments”, „Atyaég”.. s azt kérdeztem tőle, hogy te meg akkor olyanhoz fohászkodsz, akit nem ismersz? De megnyugtattam, hogy Isten ismeri őt, és a lelke is ismeri az Istent, aki benne sóhajtozva imádkozik.. Persze először azt mondta : hülyeség, s hogy ő nem mondott ilyeneket! - Nem erősködtem... Másnap felhívott, hogy durva, de tényleg mondja.. És elkezdett Istenről érdeklődni.. :)  

Tudjuk ugyanis, hogy minden teremtmény együtt sóhajtozik és vajúdik mind ez ideig. De nemcsak azok, hanem mi is, akik magunkban hordjuk a Lélek zsengéit: mi magunk is sóhajtozunk bensőnkben, s várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását. Üdvözülésünk ugyanis reménybeli. Ha látjuk azt, amit remélünk, az nem reménység; hisz ki remélné azt, amit lát? Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor várjuk is türelemmel.
Hasonlóképpen a Lélek is segítségünkre van erőtlenségünkben, mert nem tudjuk, hogyan imádkozzunk helyesen; de maga a Lélek jár közben értünk szavakba nem foglalható sóhajtásokkal. Aki azonban vizsgálja a szíveket, tudja, hogy melyek a Lélek kívánságai, tudja, hogy közbenjár a szentekért Isten akarata szerint.” (Róm 8, 22-27)

Jelen blog-bejegyzésemmel bíztatlak: imádkozz velem! Minden vasárnap írok az imáról, tanítást, történeteket, és megosztok olyan imákat, amiket eddigi életem során valamikor lejegyeztem, és hívlak, hogy bátran fejezd ki te is Spontán az Istennek az érzéseid, vágyaid, gondolataid, kéréseid, hálád… - Csak nyisd ki a szád, és kezdj el vele beszélgetni. Ha nem tudod hangosan, akkor írd le, formáld szavakba mindazt, ami a szívedben van.. És ha már túlcsordul a lelked, és elfogytak a szavak, akkor szemléld őt, csak legyél vele… Csodálatos út ez, amelyre egyszerűen csak rá kell lépni, és hagyni, hogy vigyen a Lélek!

Az imának sok féle módja van.

Az ima maga az ember lelki szabadságának, belső indításának cselekedete, az önkifejezés egy fajtája. - Egyéni ima.

Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.” (Mt 6,6)

A közösségi ima - Az ember közösségi létéből adódóan minden kultúrában felmerül az igény az Istennel való kapcsolat közös megélésére. A közösen hittel elmondott imádságnak nagy ereje van.

Jézus mennybemenetele után a tanítványok „egy szívvel és egy lélekkel kitartóan vettek részt az imádkozásban" (ApCsel 1:14).

„És bizony, mondom nektek: ha a földön ketten egyetértésben kérnek valamit, bármi legyen is az, megkapják Atyámtól, aki a mennyben van. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,19-20)

A kötött ima, ami egy bizonyos imaszöveg változatlan ismételt elmondását jelenti. Ilyen pld. a MIATYÁNK, ami a keresztény imádság alapja, és maga Jézustól származik: (Mt 6,5-15).

A szabad ima: Ami a szív imája, és spontán a lélekből feltörő szavak mondatok határozzák meg. Ebben az imamódban valósul meg leginkább az Istennel való beszélgetés. Jellemzője a közvetlenség, a bensőségesség.  

"Az imádság szívünk feltárása Isten előtt, úgy mint egy jó barát előtt"Ellen Gould White

Amint Isten iránti szeretetünk nő, egyre jobban fogunk vágyni arra, hogy vele beszéljünk.

fb_img_1614215927317_1.jpg

Az ima a tartalma szerint lehet dicsőítéshálaadáskérés vagy engesztelés.

Dicsőítő ima: "(Alleluja!) Áldjátok az Urat, mert jó neki énekelni, Istenünknek kedves a dicsőítés!" (Zsolt 147,1)

„Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét.” (Zsolt 34,2-4)

(Életem egyik legjelentősebb felfedezése, ami megtérésem elején nagyon nagy lendületet adott, hogy Isten mindenkor jót akar nekem, és hogy mindenért hálás lehetek neki. Ebben segített nekem egy akkoriban kiadott (1995) könyv: Merlin Carothers -  A dicsőítésben rejlő erő c. könyve. Szeretettel ajánlom. )

A kérő ima és a Hálaadó ima: amiben kéréseinket Isten elé tárjuk, és egyúttal megköszönjük, hogy figyel ránk! Könyörgünk és hálát adunk…

Az Úr közel van! Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem minden helyzetben hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé! (Fil 4,6)

„Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Eddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen.” (Jn 16,24)

„Mindig örüljetek! Szüntelenül imádkozzatok! Mindenért adjatok hálát, mert ezt várja Isten mindnyájatoktól Krisztus Jézusban.” (1Tessz 5:16).

5366493_l_20210130134909313.jpg

Engesztelő ima: - Őszinte bűnbánattal és bocsánatkéréssel helyre lehet hozni Isten és ember közti kapcsolatot, ha a lélek arra törekszik, hogy jóvátegye hibáit. Illetve,  ha Krisztus áldozatának erejével saját maga is engesztelő magatartást gyakorol. Imádságaink, vezekléseink, szentmiséink fölajánlhatók engesztelésül önmagunkért és másokért.

Áldás és áldás kérő ima: Az áldás a wikipédia szerint a boldogságot, jólétet, gyarapodást előidéző cselekmény, vagy a rossztól való védelem biztosítása; az isteni kegyelem kívánása valamely tárgyra vagy személyre.

Istentől áldást kérni és áldani másokat, lelkünk alapigénye és Isten akarata is:

„Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged, ragyogtassa rád arcát az Úr és kegyelmezzen néked, fordítsa feléd arcát az Úr, s adjon békét tenéked! Így hívják le nevemet Izrael fiaira, és én megáldom őket.” (Szám 6,24-27)

A közbenjáró ima: Az imáinkban sokszor nem csak saját magunk számára, hanem másoknak is kérünk dolgokat, és közbenjárunk másokért.

„Mindenekelőtt arra kérlek tehát, tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért:  a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel.  Ez jó és kedves a mi Üdvözítő Istenünk előtt,  aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.” (1Tim 2:1)

Az elmélkedés során az imádkozó nem szólítja meg a Istent, hanem belső képek és gondolatok segítségével próbál közelebb jutni hozzá. A keresztény elmélkedésnek egyik ismert módja, amikor a hívő maga elé képzel egy bibliai jelenetet, és elképzeli, hogy ő maga is jelen van a szituációban, akár külső szemlélőként, akár valamelyik szereplővel azonosulva.

szemlélődés:  Szemlélődő ima során az imádkozó nem használ szavakat, fogalmakat: egyszerűen csak jelen van. Nem végez megfigyelést, nem hoz ítéleteket, nem von le következtetéseket, csupán van.

fb_img_1607499622044.jpg

 Számtalan út vezet az Istenhez az imán keresztül is, mindenki saját maga dönti el, hogy számára melyik a járhatóbb.

Ezt a kis útmutatót az imáról azért tettem közzé, mert szerettem volna segíteni, hogy megtaláld, hogy neked mikor melyik az, amelyik leginkább közel áll hozzád… Sokszor mások imádsága ugyanúgy hat ránk, és megérint, felemel, azonosulni tudunk vele, mert lelkünkből fakad… ezért megosztom a sajátom, kérlek, fogadd szeretettel spontán leírt imáimat. - Ha te is az írott imamódot választod, és szeretnéd megosztani másokkal, akkor arra is lehetőséget biztosítok, szívesen közlöm neved, keresztneved megjelölésével a megszületett imákat.. de tanácsolom, hogy ne figyelj arra, hogy mit mondasz, csak a szíved mélyére és Istenre figyelj és a szavak jönni fognak.. Az imádság intim beszélgetés, ezért szavaid legyenek őszinték és sose akarj többet mondani, mint, ami benned van, de azt tárd ki nagy bizalommal. - Isten amúgy is ismeri érzéseid, gondolataid.. De mennyire jó, ha elmondhatod neki..

Imák Szívemből- Lelkemből:

Szeretlek Istenem! Szeretlek, mert arra teremtettél, hogy szeresselek… - Meghívtál, - létrejöttem, - felneveltél, és most tudatosan járok a SZERETET Útján!  Köszönöm neked a múltam, a jelenem, a jövőm, hogy a Te Gondviselő Szereteted jelen volt, van és lesz az én életemben. Kiváltságossá tettél, hogy megláthattalak Téged, megérthettelek, s megérezhettem a valóságos jelenléted – magamban, - másokban, - mindenben és mindenkiben… Erősítsd ezt bennem! Hálát adok végtelen irgalmadért, amellyel mindig felkaroltál, elárasztottál, és mindig új erőt adtál! Istenem tudom, hogy bennem élsz, velem jársz, Te küldesz, Te hívsz meg arra, hogy MINDENBEN megtaláljalak, hogy a Mindenség Erejével szolgáljalak – SZERETETBEN SZERETETTEL A SZERETETET!

Köszönöm neked azokat az embereket, társakat, akiket mellém rendeltél, hogy (rövidebb-hosszabb ideig) együtt járjunk az Úton! Köszönöm a megajándékozottság érzését, a teljességet, amelynek egy kicsiny darabját itt a földi életünkben megélhetünk, megtapasztalhatunk! Tegyél készségessé minket a veled és egymással való egységre! Kérlek, tartsd meg és erősítsd meg bennünk az összetartozás kegyelmét, és kösd össze a szíveinket a Te Szereteted kötelékével, ami nem csak minket, de sok más lelket is szabaddá tesz! Építs velünk, járj velünk, élj bennünk! Áldott Vagy Uram Mindenben és Mindenkiben „aki van”, akiben a Te szereteted élő, aki szeretettel él és merít a Te Szeretetedből!

Köszönöm Istenem, hogy azzal, hogy belőled merítünk és szeretünk, életteret adunk, és a Te Teremtő Erőd kiáradását elősegítjük nem csak a saját, de mások életébe is.. Köszönöm, hogy hordozhatom a szívemben a szeretteimet és a Szeretet által, Te általad ugyanazokban a kegyelmekben részesülnek, mint amilyen Kegyelemben engem részesítesz, mert Szeretsz és a Te Szereteted él bennem. Áldalak Istenem Mindenért! Segíts minket Uram, kösd össze még jobban a szíveinket! Vedd el a félelmeinket, távoztasd a széthúzás szellemét, és add meg nekünk az Egység Lelkét! Kérlek, adj nyitott szívet, tiszta szívűséget, testi-lelki egészséget, és a jóra való készséget! Kérlek, adj fogékonyságot a hallásra, a te Igéid, szavad-hangod meghallására, megértésére! Mindent köszönök! Áldalak Téged Istenem! Ámen.     

img_20210301_000715.jpg

Dicsőség az Istennek!

Isten Kegyelmből: Rózsa Sándor (Sandroz)

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer csütörtökön és vasárnap új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Gasztroblogomat is ( Chef Sandroz ), amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. Kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivvellelekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr8216443760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása