Minden, ami szívből és lélekből jön

Szívvel - Lélekkel

Szívvel - Lélekkel

BÖJT, AMI TÁPLÁL

2021. február 21. - Sandroz

 4792534_l.jpg

BÖJT, AMI TÁPLÁL

Nagyböjtben az ember, az Isten iránti szeretetét fejezi ki azzal, hogy külön időt szán a bűnbánatra. Lélekben meghajol, s felemeli tekintetét és az égiekre figyel. Ahhoz, hogy végbemehessen lelkében a megtisztulás, áldozatot vállal testét is megfeszítve. A böjt, a test imádsága, a lélek megtisztulásáért…

1245825_l.jpg

Szükséges, hogy megálljunk, lelassuljunk, és kellően fókuszáljunk, ráfigyeljünk, rácsodálkozzunk az élet adta kérdésekre és válaszokra.. A Nagyböjtben erre különösen sok lehetőségünk adódik, csak időt kell rá szánnunk.  Ne intézzük el egy legyintéssel, hogy nem érünk rá, hiszen önmagunk fejlesztése és tökéletesítése saját felelősségünk, és annak ellenére, hogy csak is saját magunkra tartozik, kihat a környezetünkre is..

1329258_l.jpgÖnvizsgálatunk nem csak öncélú, - a "sajnálom, bocsáss meg!" olyan varázsige, ami egyszerre gyógyítja meg a saját sebeinket, és azokat is, amiket másoknak okoztunk..  - Ismerjük és elhadarjuk az imát, de halljuk is amiről szól? :  "Miatyánk...  ..- bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek. " Tehát, Istentől és embertől bocsánatot kérve nyerhetünk mi is megbocsájtást..de olyan mértékkel, amiképpen mi megbocsájtunk. Ez olyan törvényszerűség, ami egész életünk megalapozza. Ha megbocsátasz, így nyersz bocsánatot, de ezzel felszabadítod azt is, aki ellened vétett.. 

Isten nem azonosít bennünket a bűneinkkel, - ahogy a bűnbocsánatban sem a bűnt veszi semmibe, hanem a szív szorultságát, az őszinte bánatot helyezi mindenek fölé, - mert szeret! 

A bűnbánat táplál, és új erőt ad, mert az Irgalom hatja át, s nem az ítéletről, ítélkezésről szól.. ennek ellenére az emberek számára valahogy ez a szó mindig negatív csengésűként hat. Pedig azt jelenti, hogy hagyd, hogy Isten felemelje a lelked, hogy betöltse és ezáltal megtisztuljon, s visszaálljon az a tisztelet, amit megérdemel, ne ostorozd, és nézd le azért magad, mert esendő vagy! Hogyan akarod hogy mások tiszteljenek , szeressenek, vagy éppen bocsássanak meg neked, ha te nem teszed ezt meg magaddal?!

- Ezen időszakok, mint a nagyböjt, felhívják rá a figyelmet, hogy dolgoznod kell önmagadon... Hiszen ha nem forgatja meg a földművelő a földet, ha nem ássa fel a kertet, akkor miként vetne, ha eljön a vetés ideje. A megműveletlen földben csak gaz terem… Szükséges a mélyről a felszínre hozni az alantas dolgokat is ahhoz, hogy a magasztosakat odafentről megkaphassuk.

A lemondás, a testünk kívánságainak háttérbe szorítása felerősíti bennünk a lelki igényeinket.. A nagyböjt megmutatja számunkra, hogy mi a fontos az életben, s mi az ami, olyan mint a pelyva, hagyni kell a szélnek, hogy tovavigyen... Rámutat gyarlóságunkra, de arra is, hogy tudunk fejlődni..

770559_l.jpg

De lelkünk is testünk is sérülékeny, és gyenge. S ebben a gyengeségben van a valódi erőnk, mert Isten erősebb a gyengeségeinknél… Bátran bízzuk rá magunkat, és tárjuk fel a szívünk legmélyét is előtte, hiszen jobban ismeri azt még nálunk is!  Ehhez viszont bátorság szükséges.. Beismerni a hibáinkat, elfogadni helyzetünket, gyarlóságaink következményeivel szembenézni mindig kellemetlen és fájdalmas. De a vas, amelyet a kohókban izzítanak és edzenek, végül felhőkarcolók tartószerkezete lesz..  

Erősödjünk hát meg Krisztus által, aki mint Kőszikla várja, hogy építsünk rá!

Ámen.

(Rózsa Sándor - Sandroz) 

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer csütörtökön és vasárnap új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Gasztroblogomat is ( Chef Sandroz ), amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. Kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges

1384735_l.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szivvellelekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5216434032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása